Korántsem tombolta még ki magát a hideg - egyes helyekre vörös riasztást adtak ki

Hatalmas erővel csapott le a fagy Szlovákiára: a hőmérséklet mélyen 0 fok alá csökkent, a helyzetet még a hideg szél is rontja.

A meteorológusoknak nincs jó hírük a következő napokra sem, ezért az egész ország területére riasztásokat adtak ki a mínuszokra figyelmeztetve. Az ország egyes részein már másodfokúra emelkedett a riasztás, sőt vasárnap már a harmadfokú, azaz a vörös riasztás is érvénybe lép.

Másodfokú riasztás van érvényben többek közt a Privigyei, a Rozsnyói és a Lévai járásban, valamint a Besztercebányai és a Zsolnai került összes járásában. Ezeken a területeken a hőmérséklet akár -20 Celsius-fokig is süllyedhet, ami potenciális veszélyt jelent az emberi aktivitásra.

Az elmúlt éjszaka rekordokat is hozott: a mérések történelme során még sosem volt ilyen hideg a Chopoknál. „A Lomnici-csúcson a hőmérséklet -29,3 Celsius-fokig süllyedt, a Chopoknál -27,8 fokot mértünk, míg Dudince közelében -27,3 fok volt, ami az egyik legalacsonyabb érték, amit ezen az állomáson mértünk” – jelentette a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

Az ország nyugati részén vasárnap is elsőfokú riasztás lesz érvényben. A meteorológusok szerint itt helyenként a hőmérséklet akár -20 Celsius-fokig is csökkenhet.


Szombat (Forrás: SHMÚ)

Az éjszaka folyamán azonban már a harmadfokú, azaz a vörös riasztás is érvénybe lép, mégpedig az ország északi részén. Többek közt a Liptószentmiklósi, a Poprádi és a Késmárki járásban is akár -30 Celsius-fokig süllyedhet a hőmérséklet az éjszaka folyamán. A szokatlan hőmérséklet nagy veszélyt jelent az emberi aktivitásra.


Vasárnap

SHMÚ/para