Ideje észhez térni!

Vörös Péter | 2015. szeptember 24. - 19:32
Gondolatok a migrációs válságról

Európa csak nagyon lassan kezd kijózanodni. Van néhány tanulsága az Európai Unió tegnapi miniszterelnöki találkozójának. Az egyik, hogy az uniós vezetők nem dughatják homokba a fejüket, a migráció komoly probléma, s a megoldásához már nem elegendőek a szépen hangzó nyilatkozatok. Sajnos, a találkozón még mindig nagyon kevés tényleges intézkedésben sikerült megállapodni, de azt már legalább kimondták: a bevándorlási hullámot meg kell állítani, mert ezt a mennyiségű emberáradatot Európa nem tudja kezelni. Donald Tusk, a bizottság elnöke azt is kijelentette: szükség van az unió külső határainak védelmére. Odáig azonban már nem jutottak el a kormányfők, hogy konkrét intézkedéseket is tegyenek a határvédelemre, márpedig anélkül az áradat nem állítható meg.

A csúcstalálkozó után figyelmesen hallgattam a kormányfők nyilatkozatát. Egyetlen konkrét döntés született, hogy az ENSZ egy milliárd eurós támogatást kap az Európai Uniótól a szíriai menekültek megsegítésére. Nem hallottunk azonban semmiféle konkrét döntésekről, amelyek alapvető kérdésekre adnának választ. Hogyan tudjuk megvédeni Görögország és Olaszország határait, ahol a legtöbb migráns érkezik? Ugyanis azt már mindenki megállapította, hogy a határokat meg kell védeni, csak arról nem beszéltek, hogy hogyan és miből. Ki számít menekültnek és ki számít gazdasági bevándorlónak? Illetve hogyan tudjuk ezt kiszűrni már a belépéskor? Melyek azok az országok az unión belül, amelyek nagyobb számú muszlim közösséget kívánnak befogadni, és melyek azok, amelyek nem? Ugyanis ezek a kérdések foglalkoztatják ma az embereket Európában.

Ahogy az is foglalkoztatja az embereket, hogy az illegális határátlépők miért nem tisztelik az adott ország törvényeit, ahová belépnek. A menekültekkel szemben komoly elvárásnak kell lennie, hogy betartsák a törvényeket. Az teljesen elfogadhatatlan, hogy megtagadják az együttműködést a hatóságokkal, megtagadják a regisztrációt, elutasítják az ujjlenyomatvételt és tüntetnek azért, hogy a hatóságok regisztráció és ellenőrzés nélkül továbbengedjék őket, ráadásul ők maguk akarják megválasztani, hogy hová szeretnének menni. Ha az uniós országok elvárják saját állampolgáraiktól, hogy azok minden esetben tiszteletben tartsák a törvényeket, az állampolgárok is joggal elvárják, hogy az ide érkező, itt menedéket kérő emberek is tartsák be a mi törvényeinket.

Az európai civilizáció fontos pillére a törvényes rend megtartása. Ha nincs miheztartás, akkor káosz és anarchia van. Márpedig az itt élő emberek békét, nyugalmat és biztonságot akarnak. Ami a kötelező kvótákat illeti, nem véletlenül szavaztam a Híd képviselőivel együtt a kötelező kvóták ellen. A javaslat életképtelenségét legvilágosabban éppen a bősi helyzet mutatja. Szlovákia eredetileg 500 menekült ideiglenes befogadását vállalta Ausztriából. Az osztrákok 24 embert tudtak kínkeservesen meggyőzni arról, hogy Szlovákiába jöjjön, és ebből első körben csak 18 érkezett meg a bősi táborba. Ők ugyanis nem akarnak jönni, pontosabban nem ide akarnak jönni. Nekik más elképzelésük van a további életükről.

Az unió mind a mai napig nem adott értelmes választ arra, hogyan tudjuk elérni, hogy a migránsok, akik a jobb élet reményében érkeznek Európába, ott maradjanak, ahová a kvótarendszer szerint besorolják őket. Éppen ezért a kötelező kvóták ötlete eleve halva született ötlet. Európa még mindig a kvótákról és az elosztásról beszél, de nem a probléma megoldásáról, azaz hogy hogyan tudjuk megállítani ezt a töménytelen mennyiségű emberáradatot.