IDŐJÁRÁS: Éjjel -15 Celsius-fok alá süllyedhet a hőmérséklet

2021. december 3. - 22:03

Péntekről szombatra (december 4.) virradó éjszaka a hőmérséklet több helyen -15 Celsius-fok alá süllyedhet. A meteorológusok elsőfokú riasztást adtak ki az erős fagy miatt. Erről a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) tájékoztatott a weboldalán.

IDŐJÁRÁS: Éjjel -15 Celsius-fok alá süllyedhet a hőmérséklet
Illusztrációs felvétel (Pexels)

A figyelmeztetés, amely szombat reggel 8-ig marad érvényben, Besztercebánya, Kassa, Eperjes és Zsolna megyéket érinti. A levegő hőmérséklete helyenként akár -16 fokig is süllyedhet. "Az alacsony hőmérséklet potenciális veszélyt jelent az emberi szervezetre és a szabad téren végzett tevékenységekre nézve" - figyelmeztet a SHMÚ.

Az erős fagy ebben a térségben és az évnek ebben a szakaszában nem számít ritkaságnak, de a meteorológusok szerint egészségkárosodást okozhat. "A hideg levegőben átmenetileg egy gyenge anticiklon befolyásolja térségünk időjárását. Ennek eredményeként kevés a felhő az égen és gyenge a szél. A levegő főleg a hóval borított völgyekben hűl le nagyon gyorsan" - írják a meteorológusok a közösségi hálón.

A SHMÚ szombatra elsőfokú riasztást adott ki a hegyekben várható erős szél miatt is, a széllökések sebessége elérheti a 135 km/órát, a szél átlagsebessége pedig a 75 km/órát. Az ilyen erősségű szél potenciális veszélyt jelent az olyan tevékenységekre, mint a gyalogtúra és a hegymászás.

TASR

Címkék: fagy, időjárás